Stroboszkóp tárcsák

Manapság már feledésbe merült, de nagyon hasznos eszközt elevenítek fel annak reményében, hogy lemezjátszók javításánál és beállításánál sok kolléga hasznát veszi.

A stroboszkóptárcsa a lemezjátszók fordulatszámának ellenőrzését és a pontos fordulatszám beállítását teszi lehetővé. Lényegében egy papírlapra nyomtatott, megfelelő számú fekete-fehér vonalsorozatból áll, amelyet 50 Hz-es villogó fénnyel megvilágítva, álló képet alkot a pontos fordulatszámon. Megvilágításra elsősorban a glimm-lámpa alkalmas, amely bármekkora váltófeszültséggel működhet, lényeg az 50 Hz pontos megléte. Napjainkban a hálózati feszültség frekvenciája stabil 50 Hz-nek tekinthető, ezért alkalmas a működtetésre. Használható még a fénycső és kisteljesítményű izzólámpa is.

A tárcsa osztásainak számát az alábbi képlettel számolhatjuk ki, így bármilyen fordulatszámra készíthetünk tárcsát. (Forrás: Magyari Béla: Rádióamatőrök zsebkönyve.)

F= 120 x f / n

F= a keresett sötét és világos osztáspár száma.
f= a megvilágításra szolgáló váltakozó áram frekvenciája.
n=a megkívánt fordulatszám.

A tárcsa átmérője (mérete) nem számít, csak az osztáspárok száma a meghatározó. Azért megemlítem, a leközölt tárcsa eredeti átmérője 130 mm.

Herczeg István Veszprém www.radiotvmuseum.hu


StoboskopKotuc.pdf Stroboskop.jpg Stroboskop78.jpg

ref: www.radiohistoria.sk
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu
Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2012.9.7