Karácsonyi koncert a RÁDIÓ jegyében

Balmazújvárosban 201 1 decemberében ezúttal a rádiózás, és az antik rádiók jegyében adta szokásos karácsonyi koncertjét a méltán Európa-hírű, több hazai és kimagasló nemzetközi elismerést kivívott Bekton Ifjúsági Fúvószenekar. Ebből az alkalomból keresett meg Bekker Gyula karnagy úr, és kért tőlem a körítéshez mintegy 50 darab régi rádiót. Az anyag összeválogatását rám bízta.Én pedig a rádió vételtechnika és ipari formatervezés 1925 - 1975 közötti 50 esztendejének szűk keresztmetszetét próbáltam megjeleníteni a kiállított készülékekkel. Igy lett a tárlat címe: Rég-és közelmúlt a rádió vételtechnikában.

Kedves, vidám színfoltja volt a koncertnek, a színpadon összehozott kis "retró" szobasarok, egy Terta 325-ös készülékkel. Házikabátos "úr" csavargatta az állomáskereső gombját, miközben kissé bohókás mozdulatokkal reflektált a felhangzó "műsorokra". A jelenethez remekül összeválogatott archív hanganyag is jó hangulatot, derűt, vidámságot teremtett. Mindkét kis rádiós jelenet nagy tapsot kapott. Az egyik mintegy a koncert "nyitánya" volt, a másikat a műsor végéhez közeledve adták elő.

Nem titkolt szándéka volt a karnagy úrnak, hogy ily módon is felhívja a figyelmet a nálam rejlő muzeális kincsekre, melyeknek állandó kiállítása nem válna kárára a közel húszezres lakosú városnak. Úgy vélem, hogy ezért a magam és közös mozgalmunk nevében is köszönet illeti a zenekarvezetőjét.

A mellékelt fotók a színházterem előterében, és a színpad előtt elhelyezett készülékeket mutatják.

Csige József László, Balmazújváros


RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2012.11.23