„Úttörő" detektoros RFG hallgatóval

Ha általában a detektoros rádiókra gondolunk, minding a nagyon régi időszak, a 20-as 30-as évek ugrik be először, pedig a „kristályos" rádió sokkal nagyobb időszakot ölel át. Sőt korszakai is voltak, olyannyira, hogy utolsó periódusának, a második világháború utáni időket vehetjük. Bizony akkor is olyan időket élt az ország, hogy sokak számára esetleg átmeneti időszakra is, csak a detektoros rádió maradt. Közvetlen a világégés után több kis cég is, amíg az államosítások engedték, detektoros rádiókat is forgalomba hoztak. Ezekről sajnos vajmi keveset tudunk. Később az 50-es években is volt még detektoros rádió forgalomban, úgy az évtized végéig, és ez bizony sokak számára meglepő lehet. Igaz a szocialista „nagyipar" már akkor nyilván nem tartotta fontosnak ezt a kérdést, de azért egy-két féle sorozatban gyártott detektoros vevő ekkortájt is napvilágot látott. Ezek közül való az alább ismertetett kis készülék.„Úttörő" detektorosnak hívom, de ez a név lehet hogy nem állja meg a helyét, mert csak valami távoli régmúlt homályba vesző információ alapján maradt meg ez az elnevezés bennem. Úgy tudom, hogy az MHSZ vagy jogelődje, illetve ifjúsági oktatás keretén belül volt szerepe ennek a kis készüléknek. Azt hogy milyen gyár készíthette egyenlőre homály fedi, az mindenesetre látszik rajta, hogy gyári darab, és több példánnyal is találkoztam az idők folyamán. Az 50-es években a Rádió-Felszerelések Gyára (RFG) készített detektoros rádiót, de az nem így néz ki, amiről biztos tudomásom van. Persze ettől még lehet, hogy ezt a kis készüléket is ez a cég készítette, de ez még egyelőre nyitott kérdés. A hozzá kapcsolt fejhallgató viszont biztosan RFG gyártmány, a bakelit kagylókon nagy betűkkel szerepel az RFG felirat. A gyárról nem sokat tudni, a hadiipar számára is gyártott hallgatókat és egyéb eszközöket, így érthető, hogy nem látott róla napvilágot semmi információ. Abban az időben aminek csak egy kis köze is volt a haditechnikához, automatikusan titkos volt.

A hallgató egyébként egyszerű felépítésű, bakelit kagylókkal, nikkelezett fémkengyellel, de volt bőrrel bevont kivitel is. Az 50-es évek elején nem lehetett fejhallgatót kapni, és amikor megjelent az RFG hallgató, felháborítóan magas volt az ára. Olyannyira, hogy még a Rádiótechnika folyóirat is cikkezet arról, hogy miért kerül egy pár fejhallgató 110 Ft-ba, a bőrkengyeles kivitel még drágább volt, 140 forint 80 fillér. Visszatérve a kis detektorosra, még az is kérdés, hogy egyáltalán a kereskedelemben lehetett-e kapni, mert sajnos eddig nem találtam róla infót. De a megmaradt példányok itt vannak, és meg ismerhetjük őket.

Kis fadobozka, bakelit fedőlappal, az oldalai bükkfából készültek, feneke vékony 4-5 mm-es rétegelt lemez, kívülről diópáccal barnára pácolva. Fedele papírbakelit, a banánhüvelyek rá vannak szegecselve. Feliratokkal is el van látva Al, A2, F, D, H, K, P. A feliratok csak igen halványan, gyengén vannak beleütve betűbeütő szerszámmal a bakelitlapba. Két kis mélybarna forgatógombocska a Kossuth és Petőfi behangolására szolgál. Ez fontos adat, ugyanis 1949. február 1-én a Magyar Népköztársaság kikiáltásának ünnepén kapta a BPI. a Kossuth Rádió, a BP II. a Petőfi Rádió nevet. Tehát biztosan ezután készülhetett ez a kis készülék, hisz K, P jelzés szerepel rajta. Egy kis rövidzáró villával lehet kiválasztani, hogy a Kossuth vagy a Petőfi műsorát kívánjuk rajta hallgatni. A két kis fekete gombocska két kis trimer-kondenzátor állítására szolgál, egy kis vasmagos leágazásos tekercs képezi még a rezgőkört. A fejhallgatóval párhuzamosan 1500 pF Remix kondenzátor van kötve. Még némi huzalozás képezi az egész kis készüléket. A detektor szintén korabeli, üveghengeres kivitel, létezett álló alakú formával is. Általános iskolás koromból emlékszem, hogy valami hasonló detektoros rádióval foglalkoztunk egy technika óra keretén belül, de arra nem emlékszem, hogy ez a típus volt-e, talán ha mi építettük volna össze, jobban megmaradt volna emlékezetemben.

Ezt a rövid kis ismertetést tulajdonképpen kérdésnek szántam, hátha valaki bővebb információval tud szolgálni e kis készülékkel kapcsolatosan, melyet szívesen megosztana velünk.

Kóger LászlóRMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: <1930, Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2012.9.7