Siemens - és a villamosság

A XIX. század elején a fizikusok és a tudósok csak a villamosság egyes jelenségeit és hatásait ismerték. A villamosságnak a gyakorlati életben való felhasználási lehetőségében akkoriban kevesen hittek; utópiának tartották addig, míg nem akadt egy olyan ember, aki az elektrotechnika tudományát a gyakorlati élet számára is hasznosítani tudta. Ez a nagy vállalkozó szellem Werner von Siemens német technikus volt, aki az egész világ előtt bebizonyította, hogy a villamosság elvont tudománya az emberiség kényelmének szolgálatába állítható. Werner von Siemens a Siemens-céget 1847-ben, tehát 94 évvel ezelőtt alapította és azóta ez a név az egész világon fogalommá vált. Nevéhez több korszakalkotó találmány fűződik, amelyek közül elsősorban a betűjelző távírót említjük meg. A betűjelző-távíró az első olyan elektromechanikai szerkezet, ahol két állomás már szinkron működik! Azok az alapelvek, melyek szerint Siemens ezt a készüléket megszerkesztette (pl. az automata-telefonnál) még ma is alkalmazást nyernek. Werner von Siemens volt az, aki a dinamó-elvet gyakorlatilag megvalósította. Az ő nevéhez fűződik az első villamos-vasút és az első felvonó is. Werner von Siemens fektette le azokat az alapelvekét, amelyek a tengeri távkábel-fektetésnél még ma is érvényesek.

Az elektrotechnika történetéhez hasonlóan a Siemens-műveknek is három fejlődési korszaka van; első a távjelző technika, második az erősáramú technika, a harmadik korszak pedig az elektrotechnikai ipar e két ágához tartozó segédkészülékek gyártása és továbbfejlesztése (mérőműszerek, ívlámpák, kapcsolóberendezések stb.).

Siemensnek az egész európai kontinensen hatalmas gyárai vannak, amelyek között méltó helyet foglal el a Magyar Siemens-Schuckert Művek Villamossági R. T. rádiógyára, ahol a Siemens rádiókat magyar mérnökök és magyar munkáskezek gyártják!

A Siemens Művek hazánkban kb. 40 évvel ezelőtt kezdte meg működését. Megépíti a budapesti villamos vasutat, továbbá Európa első földalatti villamos-vasútját fővárosunkban. Villamos-centrálékat épít Magyarországon. 1913-ban felépíti hatalmas kábel- és elektromotor gyárát; 1932-ben pedig a magyarországi rádiógyártást is programmba veszi. A most elkészült 1942-es rádiókészülékeket, az eddigi „Telefunken"-márkajelzés helyett, már „Siemens" márkajelzéssel hozzuk piacra és ezeket nb. üzletbarátainknak ezen 1942-es Siemens-Hiradónkban mutatjuk be.

Programmunk ismét bővült. Kilenc típusú rádiókészüléket, ezenkívül erősítő-berendezéseket, nagyteljesítményű hangszórókat, mikrofonokat, villamos­szinkronórákat, házi- és kaputelefonokat, keskenyfilmfelvevő- és leadóberendezéseket ós még sok, kitűnő cikket hoztunk piacra.

Amidőn reméljük, hogy üzletbarátaink várakozását az új és nagy Siemens-programm minden tekintetben kielégíti, jó üzletévet és szebb jövőt kíván a

Magyar Siemens-Schuckert Müvek
Villamossági R.T.
Rádió osztálya
Dokumentumok :: Gyártok
2008.2.6