A Tungsram D-25-ös csövei 2. rész.

> A Tungsram kis D-25 csövei

Az előző cikk megjelenése előtt ért az első kritika, Günter Hütter írta: van neki egy magyar katonai készüléke ezekkel a csövekkel. Ő birtokol egyet és létezik még egy.
Ezen nem található típusjelző tábla, sem a készülék azonosítására szolgáló felirat. A skála 611-től 676 folyószámig terjed, a készülék távíró és fónia üzemben használható.
A dobozon belül balra egy szupervevőt találunk hat DF23 csővel, jobbra kétfokozatú adót DF23 és DL26 csövekkel.

Ezek tehát a kisméretű csövek normál loctal fejjel. A csőfeliratok nem olvashatók, a Tungsram pecsét viszont világosan látható. A beszélőkészlet a készülékkel fixen van kapcsolatban, egy második fejhallgató csatlakoztatható.

A műszer alatt lévő gomb vélhetőleg Morse-billentyűként szolgál. Egy kombinált fűtés és anódtelep a baloldali rekeszben egy négypólusú csatlakozóval van a készülékhez kapcsolva. Az antenna, mint ebben az időben a katonai berendezéseknél szokásos volt, egy keret vagy botantenna. A ház oldalán így két rögzítőt találunk.
Kérdés, hogy ez a készülék csak egy minta, vagy rendszeresítve volt. Azt lerögzíthetjük, hogy a kis D-25-ös csöveket eredetileg katonai berendezésekhez szánták, de ma már nem kideríthető okokból, tovább nem gyártották. A két Orion műsorvevő vélhetőleg csak arra szolgált, hogy a rendelkezésre álló készletet felhasználják.

Fordította: Simoncsics László

A fordító megjegyzése: nagy nyomozás indult meg a képek alapján a készülék azonosítása érdekében. Végül a katonai készülékek gyűjtői felhívták a figyelmemet egy internetes folyóiratra: a „Haditudósítóban" jelenik meg egy cikksorozat Katonai Hírközlés címen a háború előtti katonai híradástechnikai berendezésekről Bernard János aláírással. Ennek VI. folytatásából megtudhatjuk, hogy a fellelt készülék az R/1a jelzést viselte és a Telefongyár gyártotta a háború utolsó éveiben. Az információt Werner Thote úr örömmel fogadta.




RMK Nosztalgia Rá dó Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádó Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság, Dokumentumok :: Rádiócsövek
2009.10.12