RFT Sonneberg Erfurt 4
RFT4.jpg

Egy ismerősöm kért meg rá, hogy újítsam fel a lehető legszebben ezt a készüléket. Érdekességénél fogva érdemesnek tartottam arra, hogy lapunkban röviden bemutassam.

Tipikus keletnémet gyártású nagyszuper készülék, tekintélyes küldővel, méretekkel, több mint 70 cm széles. A formája jellegzetes 50-es évekbeli, éppen 50 évvel ezelőtt 1959-60 körül gyártották. Belső felépítésre is az 50-es évek technikáját képviseli, viszont alkatrészei már modernebbnek számító kisebb méretűek. Ezért a nagyméretű shasszi alul és felül is igen szellősen van szerelve. A mechanikai felépítésnél látható a német ipar jellegzetessége, a precízség, legjobb példa erre a hangolás megoldása. Egy forgatógombbal oldották meg egy kuplung szerkezet segítségével hol az AM sávok, hogy az FM sáv hangolását, a nyomógombok vezérlésével. Ez nálunk magyar készülékeknél ismeretlen megoldás, a német gépeknél bevett szokás volt. A készülék egyen-váltóáramra készült, novál csövekkel ez érdekes, nálunk ilyen készüléket nem gyártottak, U noválcsöveket nem is igen ismerünk. A csövezés: UCC85, UCH81, UBF 89 2x, UABC 80, UL84 2x, UM80, UY82. Ebből kifolyólag a kapcsolás technika is érdekes. Két kF fokozattal rendelkezik, viszont az AM rész elég egyszerű, csupán modulátor oszcillátor részt tartalmaz, szinte a legegyszerűbb formában. Az URH rész klasszikus kapcsolás az UCC 85 csővel 88-100 MHz sávra. A soros fűtésű csövek fűtőrésze két sorba vannak kötve a 220 V-ra, az egyik sorba a három skálaizzó is be van kötve. Kapcsolástechnikailag legérdekesebb a hangfrekvenciás rész. Az előerősítő az UABC 80 cső trióda rész, a hangerő pótméter bemeneténél mindenféle korrekciós beállítást elvégezhetünk, a loudness, mély, magas kiemelés, beszéd, zene, jazz, üzem. A végerősítő különleges kapcsolás. A két UL 84 transzformátor nélküli soros ellenütemű kapcsolásként van bekötve, mely három sorba kötött magas impedanciájú hangszóróra dolgozik. A három hangszóró közel 1 Kohm impedanciát tesz ki. Ez a megoldás úgy látszik itt az egyen váltó üzemnél kedvezőnek bizonyult, bár az ilyen kapcsolásoknál a hatásfok nem túl kedvező. Az AGC szabályzás a keverőcsőre és mindkét kF csőre dolgozik, így elég jó szabályzást biztosít.


A restaurálásnál szerencsém volt, mindene megvolt a készüléknek, mert mint külföldi ismeretlen készüléknél hiányzó forgatógomb vagy más speciális alkatrész pótlására nem lett volna lehetőség, így 100 %-osan fel lehetett újítani a készüléket. Új lakkozást kapott, a sima oldalakat gyönyörűre lehetett lakkozni, nyers fa színére, eredetileg sem volt pácolva. Érdekes a skála megoldása, középen egy „satírozott" rész található ahová ceruzával ragyogóan lehet bejelölni házilag is az állomásokat. Gondolom, mindenki ismeri, amikor a rádiók skáláira fa káváira ráfirkálták karcolták a Kossuth és a Petőfi helyét. Hát itt gyárilag gondoltak erre az „igényre".

A kész készülék meglepetést okozott, igen jó hangú és vételkészségű darab. Semmi hátrányt nem éreztem, hogy soros fűtésű a készülék, az ellenütemű végfoknak köszönhetően nagy hangerővel és meglepően jó hangminőséggel szól ez a típus. Ennek a készüléknek a hatására tervbe vettem, hogy az 50-es évek végén nálunk forgalomba került keletnémet készülékeket is bemutassam újságunkban. Ezzel kapcsolatosan szívesen vennék leírást, tapasztalatot, cikkeket a tisztelt gyűjtőtársaktól, gondolom sokunknak van a kelet-német gépekkel tapasztalata.

Kóger László





RMK Nosztalgia Rá dó Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádó Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság, Dokumentumok :: Restaurálás
2009.10.12