Philips 82VR-82K 1939-40
Philips83VR.jpg

Ref: Kádár Géza: Rádió vevőkészülékek kapcsolása I.


A véletlen folytán 2009-ben 2 db. 82VR és egy 82K készüléket volt szerencsém restaurálni, így ezek alapján van módom röviden megírni ennek a típusnak az ismertetését.


Érdekes és különleges Philips készülékekről van szó a Philips gyár 1940. évi csúcsmodelljéről, legalábbis itt nálunk Magyarországon. A tavalyi év elején olvashattunk az előző évi Philips csúcsmodellről, illetve a nyomógombos készülékek rendszeréről, ezt esetleg most érdemes feleleveníteni, ugyanis a 82VR is nyomógombos rendszerű. Az 1940-es évjárat külsőre jelentős változást hozott a Philipsnél, modern hasábforma, mindennemű díszítés nélkül, a díszítés mintha luxusnak számított volna, ezért jóformán csak a 82VR-nél láthatunk ilyesmit. Míg az előző 39-es évjárat még bonyolult faipari munkának számított és az még a 30-as évek stílusát tükrözte. A 82VR abban is érdekes, nem hazai konstrukció, eredetije 855X Interlude típusnéven futott külföldön, de volt egyszerűbb kivitele 735A Serenede néven is. Volt egy nagyobb típus is 895X Soneta néven, ezek mind nyomógombosak voltak. Tehát a 82VR külsőre sem magyar tervezés, egyszerű forma, bordós mahagónis fényezéssel, elől világos nyers színű a díszkeret, a díszítést a vörösréz csíkozás adja a hangszóró vászna előtt. A vászon durvaszövésű, világos anyag. A zeneszekrénynél is ugyanez a vászon, a díszítések is, hasonlóak. Jellegzetes a bakelitkeret a skála és a gombok körül, egy egységbe foglalja azt a részt, amellyel az embernek foglalkozni kell, amit kezelni kell, nézni kell. Ezzel a kezelést is leegyszerűsítették, mindössze két fő forgatógombot és 9 nyomógombot találunk. Bal oldali a hangerő + bekapcsoló, jobboldali állomáskereső, balról 6 nyomógomb KH-HH programozására szolgál, jobbról 3 nyomógomb pedig HH-KH-RH sávváltó-gomb. A bakelitkeret alatt kicsit eldugva találunk még két élgombot, baloldali a hangszínszabályzó, jobboldali sávszélesség kapcsoló. Ergonómiailag ezt így nagyon jól sikerült elrendezni. A kezelés egyszerű, a megfelelő programgomb lenyomásával azonnal a beprogramozott állomás megszólal, nem kell várni míg a motor odahangol. A színes skálát hátulról egy erősebb (6,3 V 3 W) skálaizzó világítja meg. A skálamutató is ennek fényét használja fel, mely speciális íves üvegből készült, összegyűjti az izzó fényét és egy fénycsíkot vetít hátulról a skálára. Érdekes és kicsit hasonló megoldás a Standardokéhoz. A hátlapot levéve szép szerkezetet láthatunk, feltűnik a hatalmas hangszóró, melynek mérete megmagyarázza a készülékház kicsit magasabb méretét. A szerkezetet tüzetesebben megnézve, a Philipsekben gyakorlott szemnek feltűnik, hogy valami nem stimmel a többi magyar Philipshez képest. Szokatlanul más, szokatlan megoldások, nos, a belső rész is teljesen az anyagyár konstrukciója, még a shasszi színe, galvanizálása, megmunkálása is más. Véleményem szerint a shasszik gyártása nem itt történt, azt behozták külföldről egyéb fő alkatrészekkel, és csak a szerelés történt itt. Ez csak az én véleményem, de ezek a dolgok másnak is feltűntek.


Ez felettébb érdekes, mert az összes hazai 82VR reklámban az aranysávos skálaüveget láthatjuk, míg a fennmaradt példányokon az emblémás skála található. Tehát először kinti skálával készülhetett, aztán a sorozat már itthoni üveggel készült, illetve a mi utángyártott üvegjeink is magyar kivitelűek melyeket börzéinken lehet kapni a 82VR-hez. Visszatérve a shasszihoz, nem túl nagyméretű, így ez zsúfoltságot eredményezett. Egyik felében árnyékoló serlegekben a tekercsek, a másik végén a tápegységrész. A tekercsek légmagosak, hangolásuk a serleg tekercs feletti részének oldalról történik. Ezt csak a gyár tudja elvégezni, utóhangolásuk nem lehetséges.

Ez olyan mintha a tekercset alumínium maggal hangolnák, melynek hatása a vasmaggal ellentétes. Persze a serlegeken benyomást, mint a hangolás eredményét nem egyformán tapasztalhatunk az egyes tekercseken. Az árnyékoló serlegek teljesen zártak, ráperemezettek a tekercstestre, viszont bontásból be tudok mutatni egy antenna tekercset szétszedve, mely egy 82VR-ből való. A bakelitcsévére vannak felerősítve a forrfülek is, mint kivezetések, a tekercs papírlappal körbe van csavarva, hogy az véletlenül se érintkezzen a serleggel a hangolás folyamán, ha nagyon benyomódna a serleg. A papírlapra rá van írva az ANT jelzés. Gondolom az oszcillátornál, modulátornál az OSC, MOD jelzést találhatjuk. Ha a shasszit kiemeljük a készülékházból, előtűnik a bonyolult mechanizmus a nyomógomb rendszerrel. Ember legyen a talpán, aki ezt megérti, legalább olyan bonyolult mechanizmus, mint egy írógép. Tetejébe a skálamutató is ezzel a mechanizmussal van mozgatva, tehát nincs skálahúr. Minden mindenhol állítható. Kérdés: miért volt ez jó a Philipsnek egy ilyen bonyolult mechanika, ez mai szemmel feleslegesnek bonyolultnak tűnik. Persze ne felejtsük el abban az időben nem jelentett akkora gondot az ilyesmi előállítása. Főleg egy nagy cégnek, hatalmas sorozatban hisz több éven át jó pár típusába építette ezt be a Philips. És persze a Philips technikát más cégek is használták (Hornyphon stb.) Az biztos, ide nem kellett motor, kuplung, fék, irányváltó mechanizmus, ez előállításban, értékben úgy látszik fájó pont volt a gyárnak, és a mechanikus programozás nem avatkozott be az elektromos rendszerbe sem. A Philips gyár ekkor a mechanikára, annak stabilitására bízta a programozás kérdését, ennek előnyével, hátrányával együtt.


A nagyfrekvenciás rész a shasszin alul is zsúfolt, a nyomógombok körtárcsás hullámváltót működtetnek. Érdekes módon két csőfoglalat a shasszi fölé felülre került (EF8, ECH3). Az ECH3 egy jó nagy árnyékoló burkolatot is kapott. Feltűnik alul a sok rögzített teljesen fekete szurokba öntött kondenzátor is, ezek is mind import Philips kondenzátorok. Alulra került a kimenőtrafó is és a programozó mechanikához tartozó lényeg, a hármas tolókondenzátor. Aki ilyet még nem látott az elcsodálkozhat, igen kisméretű precíz alkatrész. Egy fémkalodába van fogva a három kondenzátorrész, az álló és mozgó rész is vékony koncentrikus rézhengerekből áll, melyek egymásba csúsznak igen kicsi légréssel. Igen pontos gyártást igényel, van egy nagy előnye, a megfeszített lemezek igen szilárdak, így elektromosan igen stabil állítható kondenzátort nyerünk. A magyar ipar ilyen tolókondenzátort nem gyártott, így ez a teljes mechanikával együtt, a kondenzátorok is, import az anyagyártól. Az ellenállások sötétbarna illetve egy-két szürke Remix típusok, tehát ezek hazaiak. A huzalozás színes gumiszigetelésű, mint a többi Philipsnél.
Tehát így lett félig eredeti holland félig magyar öszvér a 82VR. Más ilyen készülék nincs is a Magyar Philips Művek részéről, nálunk nyilván nem érte meg ilyen bonyolultságú mechanikát kisebb szériában gyártani gazdaságosan. Készpénzára 600 Pengő alatt volt, mely részletfizetés esetén 700 Pengő-ig ment fel. Ez teljesen hasonló ár volt, a többi hazai gyár hasonló nyomógombos készülékeinek árával, bár szerintem azok komolyabb kivitelű készülékeknek számítanak. Ugyanez volt a zeneszekrény kivitelnél csak ott 900-1100 Pengő körül mozgott az ár. Az 1940-es év a nyomógombos készülékek éve volt, soha többet nem készített automata gépet nálunk a Philips, megelégedtek a BP I., BP II. külön programállásával, inkább a nyújtott rövidhullámú sávok divatja jött ezután. Érdekes a gyári szám kérdése is. (Már megint itt is!) Mivel ritkább típusról van szó ez megint fontos. Sajnos nem sok gyűjtőtárs büszkélkedhet 82VR-rel, becslésem, tapasztalataim alapján 20-30 db-nál nemigen lehet több. Ennek ellenére én több példánnyal is találkoztam és két-három roncs shasszival is, melyek közül mindössze egynek volt gyári száma! A típusszám és a gyári szám jelzése egy kis alumínium lapocskára van beütve, ez a lapocska is eredeti holland kivitel, ilyet itt nálunk nem készítettek, viszont az összes nem magyar Philips készüléken ilyet láthatunk. Gondolom ezek is a shasszival érkeztek és itt ütötték bele a típus és gyári számot. Tapasztalásom szerint az 1940-es évjárat többi tagjainál nincs ilyen alumínium táblácska, csupán a shassziba ütötték a gyári számot. A későbbi években aztán minden magyar Philipsnél is felkerült a kis alumínium táblácska, de az másmilyen volt. Az egyetlen gyári szám, mellyel találkoztam pedig a 820420-as szám volt.


Az első kettő szám a típusszámot viseli, tehát valószínű, hogy a 420-as sorszámú példányt jelenti. A 40-es évjárat többi tagjánál is hasonló a helyzet a 32V-nél 32, 42V-nél 42, 62VR-nél 62-vel kezdődik a gyári szám. Megfigyelve az általam látott 82VR készülékeket, shasszikat, volt amelyikről elveszett vagy levették a táblát, viszont volt olyan készülék, melyen egyértelműen nem is volt tábla. Itt viszont volt egy szám a készülékházban a fedélbe belül felírva ceruzával jó nagy „ákombákom" számokkal egy esetben 176.

Nos hát ez itt a 82VR-nél még kérdés, hogy valóban voltak-e olyan készülékek, melyekről gyárilag hiányzott a táblácska és csak ceruzával volt felírva mondjuk a gyári szám? Ezért kérném, akinek 82VR-je van, az ellenőrizze le a táblát, gyári számot, vagy hiány esetén gyárilag hiányzik-e, van-e ceruzás szám a fedélben, kérném jelezni. A 82VR elektromos szempontból is igen komoly rádió, előcsöves készülék, csövek: EF8, ECH3, EF9, EBL1, EFM1, AZ1. Érdekesség az EFM1 cső alkalmazása, mely hangfrekvenciás előerősítő és hangolásjelző egyben. Ezt a csövet nálunk nemigen használták. KF 473 kHZ, a magas KF frekvencia az előcső igen komoly vételi tulajdonságokat sejtet, igen nagy érzékenységet, szelektivitást, melyet teljesít is a készülék, ha jó állapotban van. Mert sajnos a tekercsek fix hangolású kivitele 70 év távlatából borzalomnak tűnik, ha gond van a behangolással, utólag csak a sávok tetejét lehet állítani trimmerrel. A hangfrekvenciás rész is igen bonyolult, a Philipsekre ekkortájt már jellemző pozitív-negatív visszacsatolásokkal, magas-mély kiemelésekkel valósította meg a jó minőségű hangátvitelt. (Nézzük csak meg a speciális kimenőtrafót.) Ennek ismertetése itt a 82VR-nél ez külön szakcikket érdemelne. Külön tanulmányt kell folytatni a Philips hullámváltók rajzolásának megértéséhez is. A jó hangminőséghez a kiváló hangszóró is hozzájárul 9522-es típus, ez a szám a mágnesen is olvasható. A jó hangzást volt szerencsém hallani a nemrég felújított 82K zeneszekrénynél is. A zeneszekrény kivitel és az elektronikus felépítés részletesebb ismertetésére is még később vissza kell térni bonyolultsága miatt.



Mivel a 82VR speciális felépítésű bonyolult készülék, javítása is speciális volt, bizonyára az átlag szakember elvérzett a javítása során. Tehát ennek köszönhető a több roncs és a shasszi is, amikkel találkoztam, melyeket nem tudtak megjavítani. Kényes pont a mechanika, találkoztam törött fémalkatrésszel, kopással is. Szerencsére a képeken egy csodálatosan szép állapotú példányt tudok bemutatni, melyen a legnagyobb probléma az elkók cseréje volt. Ezen kívül egy átalakítást kellett visszaalakítani, a sávszélesség kapcsolót kiiktatták és a gramofon elkót kötötték a jobb oldali élgombhoz. Ezt én visszaalakítottam. Szerencsére a nagyfrekvenciás rész rendben volt, így a felújítás után a készülék nagyon jól működik. A készülék a májusi börzén látható lesz.

Kóger László






RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság, Dokumentumok :: Restaurálás
2010.4.6