Egy 3+1-es Kábelgyári dobozban
Az 1930-as évek is sok újdonságot, érdekességet hozott a rádiótechnika terén. Egy a sok közül a Kábelgyár amatőröknek szánt készülékháza, melynek eredeti korabeli ismertetését is itt olvashatjuk, a Rádióélet közölte 80 évvel ezelőtt. A cikk bőven ecseteli előnyeit, szépségét, ami ugyan túlzás, de tény, a készüléképítő, építgető amatőröknek jó szolgálatot tett akkor. Valóban praktikus, könnyen szétszedhető, variálható, a hosszanti lapokat kicserélve, bővíthető vagy csökkenthető a mérete. Valószínű rá is kaptak az amatőrök, én több amatőr készülékkel is találkoztam, mely ilyen KRT dobozba került. Véleményem szerint kisebb cégek is használhatták, az eddig általam látott példányok között van, amelyik igen korrekt munka inkább látszik valami kisipari példánynak. Az 1930-as év körüli időszakban sok olyan kis cég működött, melyekről csak hébe-hóba találunk információt, néhány reklámját a lapunkban is láthatunk. Visszatérve a KRT dobozhoz egy 3+1-es készüléket mutatnék be csak röviden, illetve egy teljesen üres dobozt, melyet „elfelejtettek" beépíteni. Az üres dobozt darabokra szedve is megfigyelhetjük. A leglényegesebb alkatrész a 4 db bakelitoszlop, KRT számuk 6178. Alul-felül menetes furatba csavarokkal rögzíthető a fenéklap és a tetőlap. Belül egy fülre rögzíthető a szerelőlap. Az oldalakat pedig a hasítékokba lehet felülről betolni, ezeket nem lehet csavarral rögzíteni, de nem is kell.

A képeken látható 3+1-es korrekt munka, működőképes, minimális javítást, és alapos tisztítást kért, mindössze három anódköri ellenállást kellett benne cserélni. Nincsenek benne plusz furatok, ahogy elkészítették úgy maradt az utókorra. Lehet, hogy gyári darab, de lehet, hogy egy ügyes amatőr készülék. A kapcsolás egy nagyfrekvenciás előerősítőt, audiont, végfokozatot és egyenirányító fokozatot tartalmaz. Természetesen hálózati készülék, a 30-as évek elején már főleg hálózati készülékeket építettek az amatőrök is, és a gyárak is. A készülék nyilván a 30-as évek legelején készülhetett, a KRT doboz megjelenésekor, ezt a felhasznált alkatrészek is alátámasztják. A hálózati készülékek építéséhez szükséges alkatrészek, trafók, szűrőblokkok egyenirányító csövek már rendelkezésre álltak az amatőrök részére is. Ekkor még használták a külső mikrodiált, de egy-két év múlva már a belső mikrodiál volt az általános, a külső mikrodiál akkorra már divatjamúlt lett. Ennél az alkatrésznél az 1930-31-es év éles határvonalat jelent. A kor meghatározásához másik lényeges alkatrész a két nagyméretű régi kivitelű légmagos rezgőköri tekercs. Szép zöld pamuthuzallal vajszínű szigetelőanyagon gyári darabok, Electral címkével ellátva. A tekercsek hosszú hullámra is lettek készítve, így az MTI adásait és később a Bp. II-őt is lehet venni a készülékkel. Így a készülék két hullámsávot fog, a középhullámot és a hosszúhullám egy részét kb. 750 métertől. Alulra került még egy kisebb zöld pamutos tekercs még, ez hullámcsapdaként funkcionál a BP. l.-re. A huzalozás fekete műanyag-pamutszigetelésű kötőhuzal, az egész huzalozás a bakelitsasszi alá került. A blokktömb BJB jelű Belgráder féle blokk. A hálózati trafó is Elektral emblémával van ellátva. A forgók „természetesen" TRT Y forgók. A hullámcsapda forgója és visszacsatoló forgó nikkelezett Togo feliratú bakelitforgók. A nidertrafó Sensit feliratú nagyméretű fekvő típus. A csőfoglalatok közül kettő még régi fajta Bretwood típus, kettő már alsó kivezetéses kisméretű fajta. A készülék Vatea csövekkel lett felszerelve a restaurálás után, HV4100, UV4100, TV425, RE425, ezekkel a csövekkel a készülék szépen működik. Rajzot nem közlök, teljesen 3+1-es alapkapcsolás, a készüléket a KRT doboz bemutatása céljából mutatom be. A májusi börzén megtekinthető lesz.


Kóger László







RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: <1930, Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2010.5.4