A 2514 újracsövezése

Írta: Török József

Valamikor a 60-as évek közepén, öreg barátomtól kaptam egy Philips 2514 típusú rádiót. Sokáig pihent a műhelypolcon, míg egyszer rászántam magam a bekapcsolásra. A rádió sajnos csak halkan „brummogott”, hang nem jött ki belőle. Kapcsolási rajzom nem volt, így megint eltettem, nem mertem hozzányúlni.

A 80-as évek végén aztán lett internet, ahol találtam rajzot és hozzáfoghattam az életre keltéshez.

Anódfeszültség igen alacsony volt, mindössze 10-12 Volt. Kiderült, hogy az egyik szűrőkondi zárlatos. A nagy fémbúrában papírkondit találtam a kiolvasztás után, majd 2 db elkó került bele. Lett anódfeszültség, de a rádió továbbra is néma volt. Mivel nem sikerült zöldágra vergődnöm, a rádió visszakerült a polcra.

Aztán ahogy teltek az évek, egy informatikus kollégám azt mondta, hogy építeni kellene egy csöves audiont. Nem tudtam mi ütött belé és közöltem vele, hogy nekem van egy ilyen, csak nem működik. Nem értette, hogyan nem működhet egy ilyen egyszerű szerkezet, igaza lett, megint elővettem a rádiót.

Adtam neki hangszórót, meg antennát, bekapcsoltam. Meglepődtem, hogy a sercegés hangosabb volt mint legutóbb, egy kis hangolászás után megszólalt KOSSÚTH adó. Majd Bukarestet is sikerült behoznom, meg még néhány adót.

Madarat lehetett fogatni velem, és elhatároztam, hogy ezentúl ezt fogon hallgatni, mert olyan jó volt a hangja. Bedobozoltam, majd újra bekapcsoltam, sajnos 5 perc után elhallgatott. Borítást levéve végigpöcögtettem a csöveket, E442-nél megszólalt. A dobozban jobban melegedett, ezért lett a csőben valami szakadás, vagy zárlat.

Ekkor merült fel bennem a cső-helyettesítés gondolata, de honnan vegyek 4 Voltos csöveket?

Sokat böngésztem a netet, mikoris rátaláltam a megoldásra: http://www.cfp-radio.com/. Ugyan a lap francia nyelven íródott, de a szakkifejezésekből szinte mindent meg lehet érteni.

Ez a lap kimondottam a cső-helyettesítésekkel foglalkozik. Álmomban se mertem gondolni, hogy egy 4 Voltos cső, egy 6,3 Voltossal helyettesíthető, csak a meredeksége lesz kisebb, de még így is nagyobb mint az eredeti csőé.

Először az E442-t helyettesítettem, egy 6BA6 csővel. A siker teljes volt! A rádió szépen szólt, a kontakthiba megszűnt. Az árnyékoló-rács a katóddal lett közvetlen összekötve, a többi elektróda értelemszerűen a helyére. Csőaljzatként egy gyenge egyenirányító cső aljzatát használtam.

Így hallgattam a rádiót hosszú ideig. Majd arra gondoltam, hogy biztosan még jobban szólhat, ha kicserélem az összes csövet újra. Sajnos több aljzatom már nem volt, így csináltam. Műanyag fűszeres-kupakokba a megfelelő helyekre M3-as csavarokat helyeztem, az új csövek lábaira pedig a RET-ben vásárolt 1 mm-es forrcsúcsokat húztam. A megfelelő pontokat összekötöttem.

Az E415 helyettesítésére EC92 javasolt, mivel több 6J6 (kettős-trióda) csövem van, ennek felét használtam. A B443-at orosz 4P1L közvetlenfűtésű pentódával helyettesítettem, ami ráadásul 4 Voltos. Később az 506-os egyenirányító csövet is kicseréltem AZ41-re. Ez szintén 4 Voltos.

A 2514-es újjászületett, de lehetséges, hogy újkorában sem volt ilyen jó. 2 méteres antennával 5-10 adót fogok, néha a hangerő-szabályozót is kell használnom. Visszacsatolás csak 1-2 gyenge adó esetében szükséges.

Az eredeti régi csövek természetesen megvannak, meg tudjam mutatni az eredeti állapotot, ha valaki kíváncsi rá.

Sajnos eredeti hangszóró nincs meg a rádióhoz, így egy régi rádióból kitermelt kimenő trafón keresztül egy Orion PD256-ról szól, igen szépen. A doboz sincs rajta, így tudok gyönyörködni az 1928-ból származó antik technikában.

Philips2514_tj.jpg







Dokumentumok :: <1930, Dokumentumok :: Restaurálás
2011.1.31