Orion 155 U

Az Orion 155 típusú készüléknél leírtak többnyire érvényesek erre az univerzális változatra is, ezért itt csak az eltéréseket ismertetem. Sokan, többek között én is, nem szeretjük az egyen és váltóáramú hálózatra is alkalmas készülékeket. A váltóáramú készülékek felépítése sokkal áttekinthetőbb, az univerzális vevők 110 V-on alacsony anódfeszültséggel, 220 V-on (a „C" csövek használata estén) rettenetes melegfejlődéssel üzemeltek. Ebben a vevőben a 0,2 A-es fűtőkörrel és a 0,1 A-es (6,5 V-os) skálaizzókkal soros, 459 ohmos ellenálláson az utóbbi esetben 146 V feszültség esik, ezért 41 W! disszipálódik. Ezt az ellenállást külön fotón is bemutatjuk, a kapcsolási rajz az értékét nem tűnteti fel, de legalább 50 W-osra készülhetett. Ennek a hátránynak a kiküszöbölésére jelentek meg később az „U" sorozatú, 100 mA-es fűtőáramú csövek. A skálaizzók párhuzamos működtetésének itt az az előnye, hogy kiégésük esetén a készülék még működőképes marad.

Orion155kap.gif


Orion 155-150 1940-41, Orion 155.

Hogy az anódfeszültség 110 V váltófeszültség estén ne csökkenjen tovább, permanens dinamikus hangszórót alkalmaztak, az egyoldalas egyenirányítás miatt fellépő brumm csökkentésére a kimenőtrafóhoz teljesen hasonló fojtótekercset építettek be.

Az egyenirányító cső CY 1-es, de érdemes a sokkal gyakoribb CY 2-est használni úgy, hogy a foglalaton összekötjük a két anód- és katódkivezetést. A két cső közötti 10 V fűtőfeszültség különbség nem okoz a működésben eltérést.

A végerősítő cső CL 6-os, amely a katalógus szerint 100 V anódfeszültség mellett 2,2 W teljesítmény leadására képes. Az anódfeszültség 220 V váltó esetén sem sokkal nagyobb, mert a fojtóval közel 3 kohm sorba kapcsolódik, ezért az ECL 11 triódája helyett itt egy EBF 2-es pentódája biztosítja a megfelelő hangfrekvenciás előerősítést. A végerősítő anód járói induló negatív visszacsatoló lánc itt elmaradt.

A restauráláshoz szükséges többi adata kapcsolási rajzból és a fényképekből kiolvasható.

Simoncsics László





RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság, Dokumentumok :: Restaurálás
2011.4.8