Telepes ládarádió korabeli alkatrészekkel

Már régóta terveztem egy látványos egycsöves -audion- ládarádió megépítését. A láda részét már több éve beszereztem a Verseny utcai piacon, szélessége 30, magassága 18, mélysége 21 centiméter. Megtisztogattam, lecsiszoltam, bordóra pácoltam. A többi szerelvény is meg volt a fiókokban, tehát összeválogattam a korhű és látványos alkatrészeket, megterveztem és elkészítettem fekete 4 milliméter vastag bakelit lapból az elő és alaplapot. Megcsináltam a rezgőköri tekercset, szép zöld, az antenna tekercset piros selyem szigetelésű huzalból. A rezgőkör és antenna tekercs 60 milliméter átmérőjű bakelit csőre került, ebbe 90 fokban elforduló visszacsatoló tekercset és a fordító mechanikát építettem. Az előlapra felszereltem a mikródiált a Süss RT. féle sárgaréz forgóval -500 pf- valamint a csőfűtését szabályozó ellenállást, -30ohm-egyben fűtés kapcsolót és a külső részén különböző színű banán hüvelyeket, a belső oldalra a fejhallgatóval párhuzamosan kötött kapacitást.



Az alaplapra rögzítettem az előszerelt rezgő köri és a visszacsatoló tekercset, a rács blokkot és a cső foglalatot valamint banándugókból -3db.- a tápfeszültség csatlakozókat. Elvégeztem a huzalozást, részben csavaros kötésekkel. Kapcsolástechnikailag az anódteleppel a fejhallgató és az elfordítható visszacsatoló tekercs sorba kötve adja a vissza csatolást.


Úgy terveztem, hogy a fűtő feszültséget-4.5 voltos zseblámpa telep- az anód feszültséget-90 volt- invereter szolgáltatja, úgy, hogy az ily módon megépített tápegység a láda alaplapján már kialakított banándugókra csatlakozik a tápegységre felszerelt banán hüvelyekkel. Triotron csővel használom, melyet nem sikerült beazonosítanom. Csak a vége látható-24-.


A kb. 3 méteres antennahuzallal a készülék helyi vevőként szépen működik -540, 873, 11 88, khz-. Ezen felbuzdulva a láda tetejébe kihajtható antennát építettem, így önállóan, segédberendezés nélkül a lakás bármelypontján használható, helyhez kötöttség nélkül. Telefunken fejhallgatóval használom.


Horváth Ferenc


RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: <1930, Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2011.6.20