Elektroncső kiállítás Mezőtúron

Meglepetésként ért a hír: elektroncső kiállítás nyílik Mezőtúron a Túri Fazekas Múzeumban!

Mi köze van az ezeknek a lassacskán már el-eltűnő elektronikai építőelemeknek a fazekassághoz? - tűnődtem magamban. Semmi, ne is tessék nagyon belemélyedni a kapcsolat keresésbe! Ráadásul Mezőtúr nem éppen az elektronikai iparáról híres. Persze azért van egy igen komoly összefüggés mondjuk egy végerősítő cső és például egy szép váza között: ha véletlenül elejti az ember, mindkettő eltörik...

Az igazi meglepetés azonban akkor ért, amikor megnéztem a kiállítást. Elsősorban egyszerű, a rádiókban, TV-kben használatos csövekre számítottam. Meglepve láttam viszont, hogy a kiállított száz-kétszáz cső között szép számmal voltak speciális példányok is. Mikrohullámú csövek, kamerák képfelvevő csövei, gáztöltésű csövek, egyenirányítók, közepes és nagyteljesítményű adócsövek, elektronsokszorozó cső, mini TV katódsugárcsöve, oszcilloszkóp cső, varázsszem, számlálócső, fotocella, magnetron - nos, ezekre emlékszem a kínálatból.

Mindez szépen elrendezve, szakszerűen feliratokkal ellátva. Egy muzeális orvosi nagyfeszültségű szerkentyű is volt, mintha az Ecserin láttam volna nemrég, de lehet, hogy tévedek. A közönségnek a látványosságot a Crooces-cső adta, a lilás-vörös színben világító rózsával. A csövek elsősorban hazai Tungsram készítésűek voltak, de számos nyugati és távol-keleti gyártmányú, valamint a régebben ideiglenesen itt állomásozó barátainktól származó eszközt is láttam. Megtudtam, a gyűjtemény Gonda István és Németh László tulajdona. A látottakról néhány képben számolok be, sajnos az időszaki kiállítás már bezárt. Megjegyzendő, korábban egy régi rádió kiállítás is volt már itt, egy szintén helyi lakos gyűjteményéből. Ebből is két képet közreadok.

Visszatérve a bevezető soraimhoz, ez - a nevéhez illően - valóban a helyi, nagy múltú fazekasságot bemutató múzeum, de időnként kirándulást tesz más területre is, mint ahogy ez a példa is mutatja. Érdemes megnézni, hazánknak elismerést adó mesterek munkáját lehet látni. Ebből is álljon itt két kép ízelítőül!

Irházi Sándor





RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság, Dokumentumok :: Rádiócsövek
2011.11.10