Évfordulók....

155 éve született
Fodor István
Pozsony, 1856. november 8. - Budapest, 1929. november 5.

Villamosmérnök. Műszaki képzettségét franciaországi üzemekben gyakorlati munka során szerezte, majd Edison munkatársa lett. Az 1881. évi párizsi első elektrotechnikai kiállításon az Edison-féle izzólámpa-világítás bemutatójának szervezője, majd az első európai izzólámpa-világítási telepek felépítője Strassbourgban, Antwerpenben és Hamburgban. Később Belgiumban, Hollandiában, Oroszországban, Finnországban, Angliában és Algériában működött, 1888-ban megkezdte az Athéni Központi Villamos Telep építését s ennek igazgatója lett. 1894-ben hazahívták az Általános Villamossági Rt. telepeinek és hálózatának tervezésére és építésére. Ennek vezérigazgatójaként működött haláláig. A villamos világítás elterjesztése és általában az elektrotechnikai ipar fejlesztése terén szerzett érdemeiért több hazai és külföldi kitüntetésben részesült.

125 éve született
Kuzmich Gábor
1886. november 21. - 1958. augusztus 19.

A magyar királyi posta vezérigazgatója, melyet 1939-ben kapta. Irányítása alatt a magyar rádió műszaki része hatalmasat fejlődött.

105 éve született
Goldmark Péter Károly
1906. december 06. - 1977. december 07.

Dédapja Goldmark József volt, a zeneszerző Goldmark Károly testvére, jeles kémikus és lánglelkű forradalmár, aki nemcsak 1848 bécsi forradalmi mozgalmaiban vett részt, de -emigránsként - Amerikában is, az Észak-Dél háborúban, az északiak oldalán. Nemcsak szellemével, hanem újfajta puskagyutacs találmányával is segítette a hadsereget. Goldmark Péter Károly büszkén vállalta őseit. (Nevében a Károly tudatos emlékezés a zeneszerző rokonra.) Maga is vonzódott a zenéhez, késő éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodman-nel. Pesti középiskolás korában azonban fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult, és dolgozott Gábor Dénes mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Goldmark Péter Károly visszatért tehát Bécsbe, s itt Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését, amelyet a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be. Már ekkor intenzíven érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján. Sikerei nyomán az angol Pye társaság alkalmazta őt, majd újabb rövid bécsi tartózkodás után 1933-ban New York-ba hajózott. Itt 1935-ben a CBS hírközlési társaság munkatársa - később kutatási laboratóriumának vezetője, majd a társaság igazgatója, utóbb alelnöke - lett. Csakhamar felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és új útra tért: az elektronikus - képcsöves - televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940. szeptember 4-én mutatta be találmányát: a gyakorlatban használható színes televíziót. A II. világháború alatt haditechnikai kérdésekkel foglalkozva, megoldotta a német radarkészülékek zavarásának kérdését. A háború után tökéletesítette színes TV eljárását, amelyet már az űrkutatás során is alkalmaztak: ennek révén láthatták szerte a világon a Holdon tett 1. emberi séta számos mozzanatát. Ő dolgozta ki a televízió orvosi alkalmazásának elméletét és gyakorlatát, és nevéhez fűződik a "hosszan játszó", népszerű nevén: a mikrobarázdás hanglemez kifejlesztése. Zseniális módon oldotta meg a televíziós kép "konzerválását" is: eljárása, az EVR (electro videó recording) a képmagnetofon elterjedéséig maradt elismert és közkedvelt módszer. Már 71. évében járt, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter - 14 tudóstársával együtt - neki is átnyújtotta a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését jelentős nemzeti tudományos érdemérmet, a National Medál of Science-t.

80 éve hunyt el
Thomas Alva Edison
1847. február 11. - 1931. október 18.

amerikai elektrotechnikus, üzletember, feltaláló; születésnapja Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének 1983-as deklarációja óta a Nemzeti Feltalálók Napja (National Inventors1 Day) az USA-ban. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Nem mindegyik találmánya teljesert új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.
• Szénpormikrofonjával megnövelte a Bell-féle telefon hatótávolságát (1876).
• 1878-ban szabadalmaztatta a mechanikai hangíró és visszajátszó eszközt, a hengeres fonográfot.
• 1879-ben föltalálta a szénszálas izzólámpát.
• 1882-ben üzembe állította a világ első villanytelepet New Yorkban.
• Mozgóképvetítőt szerkesztett (1889), és tökéletesítette a lúgos nikkel-vas (NiFe) akkumulátort.
Munkatársai közé tartozott (többek közt) a telefonközpo feltalálója Puskás Tivadar és későbbi nagy ellenfele, Nikolu Tesla is.

75 éve hunyt el
Scherz Ede
Pozsonyban 1879. - 1936. december 13.

Elemi iskolai tanulmányait Pozsonyban végezte. 1906-tól a Telefonhírmondó, majd 1925-től a Rádió közismert bemondója, akit akkoriban ország-világ csak Sherz bácsiként ismert, saját közlése szerint a kisgyerekek pedig Sejc bácsiként.

1930 körül elérte az a betegség, amitől minden énekes, színész retteg, a hangszálaival adódtak problémák. Ekkor ráérő idejében írta és jelentette meg 1931-ben magánkiadásban „A rádió humora" című könyvét.

Események:
• 1901. december 12. - Az első transzatlanti rádiókapcsolat: Marconi az „S" betű morzejelét közvetíti Angliából Új-Founlandra.
• 1906. november 19. - Elindul a képzés a Gyáli úton
• 1931. decembert 01.- VATEA gyár avatása
• 1946. december - Lakihegyen újjáépült a 314m -s adótorony
• 1956. október - Forradolom alatt működésképtelen a stúdió
• 1956. október 24-től - Szabad Kossuth Rádió - a Parlamentből

Források:
http://www.omikk.bme.hu
http://hu.wikipedia.org
http://www.radio-muzeum.hu
• Rádióhallgatók Lexikona

Összeállította: Perneky Sándor, Verőce - perneky@oregradiok.hu www.oregradiok.hu. www.radiomuzeum.hu

RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu
Dokumentumok :: Évfordulók, Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2012.4.23