Még egyszer a csövek fémezésének javításáról

Az újság hasábjain már megjelent egy cikk az elektroncsövek fémezéséről (2004. április) azonban az ott leírt eljárásnak van egy érzékeny pontja, mégpedig az ezüstpor beszerezhetősége. Ez sarkallt arra, hogy más lehetőségek után nézzek. Két eljárást sikerült kidolgozni. Egy egyszerűbbet és egy bonyolultabbat. Természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya.

Az egyszerűbb eljárásnál grafittal vonjuk be a csövet és ez lesz az árnyékoló réteg. Először levakarjuk a csőről a régi bevonatot késsel. Majd a csőfejnél lévő huzalt kilazítjuk, letekerjük a csőről és finom csiszolópapírral vagy csipesszel fém tisztára pucoljuk. Ha lötyögős a csőfej - ahogy a cikk is írja, - fehérenywel beragasztjuk. A csövet és a csőfejet gumigyűrűvel vagy gyengébb szorítóval rögzítjük. A felesleget letöröljük vizes ruhával. Ragasztás után egy-két napot hagyjuk száradni. Tapasztalataim szerint ez sokkal jobban beválik, mint a különféle műgyanták, vagy a pillanatragasztó, melyek hő hatására mechanikai igénybevétel nélkül is eleresztenek egy idő után. A fehér enyvnek egyetlen hátránya, hogy magasabb teljesítményű csöveknél használatkor a ballon hőmérséklete miatt kissé megolvad, meggumisodik. Emiatt melegen nem ajánlatos a buránál fogva kiszedni a foglalatból, mert kiszakadhat. Miután megszáradt visszahurkoljuk a rézhuzalt a cső nyakára és kimaszkoljuk a cső azon részeit amit nem akarunk bevonni valamilyen jó minőségű maszkoló szalaggal. A bevonást GRAPHIT 33 spray-vel végezzük. Ez szerves kötőanyaggal kevert koloidos grafit spray melyet vezető rétegek létrehozásához használnak. Száradás után puha ronggyal érdemes kicsit felpolírozni, mert így nő a réteg vezetőképessége. Szükség lehet több réteg felvitelére annak függvényében, hogy a cső árnyékolásának kivezetése és a cső teteje között mekkora ellenállást mérünk. Véleményem szerint 8-10 kíl ellenállás alatt megfelelő. Ezután már csak a színre festés van hátra melyet a kereskedelemben kapható akril dekorációs festékekkel megvalósítható. A legtöbb kibírja elszíneződés nélkül a búra melegét.

Hátránya a megoldásnak, hogy a felvitt grafitréteg érzésem szerint kevésbé tapad jól az üveghez, illetve az ellenállása elég nagy. Ezt az eljárást tudom ajánlani akkor is amikor a csőfej és a ballon árnyékolása között szakad meg a kontaktus és csak egy csíkon kell pótolni az eredeti bevonatot.

A bonyolultabb eljárásnál galvanoplasztikái úton rézzel vonjuk be a csövet. Először szintén lekaparjuk a régi bevonatot, kilazítjuk az árnyékolás kivezető huzalát, majd lemaszkoljuk a csövet. Ezután cink spray-vel lefújjuk. A kereskedelemben kapható termékek közül a céljainknak csak azok felelnek meg, amelyek matt, érdes felületet adnak. Nekem a legjobban a Carlofon cink spray vált be. Annak ellenére, hogy a termékleírásban a spray vezetőképesnek van feltüntetve nem teljesen az ezért a következő lépésben 2B-s vagy 3B-s grafit ceruzával besatírozzuk a csövet különösen ügyelve a búra és a csőfej találkozására. (1. kép)


Érdemes papír zsebkendővel vagy puha ronggyal egy kicsit szétkenni a satírozást. A GRAPHIT 33 spray leírásában szerepel, hogy galvanizáláshoz is használható, de nekem nem tapadt meg rajta a réz. Ezek után visszakötjük az árnyékolás kivezető huzalát. Egy ellenállásméréssel ellenőrizzük az árnyékolás kivezetése és a ballon teteje között a vezetőképességet. Ha 1 -2 Mii akkor már megfelel.

A galvanizáláshoz szükség lesz egy edényre két vörösréz csődarabra, amelyek az anód szerepét fogják betölteni, és egy olyan tartószerkezetre, amellyel a galvanizáló folyadék szintje alatt tudjuk tartani a cső azon részét, amit be akarunk vonni. Az oldathoz egy liter meleg vízben 200g réz szulfátot, azaz rézgálicot oldunk fel. Az anódokataz edényben úgy helyezzük el, hogy a cső két ellentétes pontján legyenek. A cső bemerítése után azonnal kapcsoljunk rá 2-3 volt körüli feszültséget. Érdemes az áramot az elején 20 mA környékén tartani mivel a grafitrétegnek nagy az ellenállása ezért az árnyékolás bevezetőhuzala környékén nagy lesz a kezdeti áramsűrűség és nem fog megfelelően tapadni a réz. Az áramot 20 perc alatt felemeljük 2-300 mA körüli értékre, ez idő alatt a teljes csövön megjelenik a rézbevonat. A bevonást 2-4 óráig folytatjuk. Ennyi idő alatt 100-200um vastagságú rézréteget kapunk.(2. ábra) Ha a bevonás során valahova nem tapad a réz, ott vagy nem eléggé satíroztuk be vagy zsíros volt a cső. Ha a rézen elszíneződés jelenik meg vagy túl porózus lett a felület, akkor túl magas volt az áramerősség. A kiemelés után bő folyóvízzel öblítsük le a csövet és szárítsuk meg. Ezek után már csak a festés és a feliratozás marad. Az eljárás hátránya a sok munkafázis és az időigényessége. Ellenben rendkívül kis ellenállású réteget kapunk a csövön és az üvegre közel olyan jól tapad, mint az eredeti új korában. Már jó pár éve használok egy olyan készüléket, amiben így leárnyékolt csövek vannak és a bevonat romlásának egyelőre semmilyen jelét nem látom. Felirat készítéséről a 2005. áprilisi számban már megjelent egy cikk. Természetesen a hővel való felvitel itt szóba sem jöhet. Ugyanakkor a lézernyomtató festéke oldódik nitrohigítóban, így a papírlapot hátulról eláztatva feloldódik, és mint egy pecsétnyomót felvihetjük a csőre a feliratot. Az akrilfestékek egy része kibírja a nitrohigítóval történő rövid idejű találkozást, illetve a matt cink bevonatnál bátran alkalmazhatjuk.

Lehet készíteni feliratot tintasugaras nyomtatóval is. Ekkor egy műanyag fóliára kell kinyomtatni, és amíg a festék meg nem szárad a fólián átnyomni a csőre. Igy készült a 3. ábrán lévő cső felirata. Előnye, hogy ha nem sikerült, vizes ronggyal le tudjuk törölni.

Eperjesi Gyula eperjesi.gyula@kvk.uni-obuda.hu



RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság, Dokumentumok :: Rádiócsövek
2012.11.23