„Detektoros" TV

A cikkben ismertetett készülék csak egy érdekes ötlet a hatvanas évekből. Nem tudom, hogy kinek jutott eszébe, hogy egy kisméretű TV-t utánzó dobozba építsen bele egy „tolókás" detektoros vevőt. Nagyon romos állapotban került hozzám, a felújítással járó munkával kívántam megemlékezni arról, hogy a legprimitívebb műsorvevőt ezelőtt 90 évvel kezdték felhasználni, és a hazai gyártású kisképcsöves televízió vevőkészülékek nálunk 55 évvel ezelőtt terjedtek el.

Európában a rendszeres műsorszórás 1922-ben kezdődött Angliában. A B.B.C. ebben az évben négy városból sugárzott szórakoztató és üzleti célú műsorokat, 1923-ban további öt adóállomást indított be. A több helyen kis teljesítménnyel történő sugárzásnak a hallgatóság szempontjából az volt az előnye, hogy az állomások közelében a legolcsóbb és legprimitívebb detektoros vevők is használhatók voltak. Igy elsősorban a nem szelektív, de a helyi adó vételére alkalmas induktív hangolású detektoros vevők terjedtek el.



Az első hazai gyártású TV vevőkészülékeket az ORION 1956-ban fejlesztette, és az elterjedésük 1957-re tehető. A 43 cm átmérőjű szögletes képcsővel szerelt fekete-fehér TV készülékek közül az AT 301 -es és AT 302-es típusjelzésűek egyenes rendszerűek, az AT 501 -es szuperrendszerű volt.


Elölről nézve a készülék egy kis képernyős fekete-fehér televízió benyomását kelti. A doboza háromnegyed collos fenyődeszkára épül, amelyet kívül körben 3 mm-es színezett rétegelt lemez borít. Elölről fekszik rá a dobozra egy vékony vajszínű műanyag lemez, amely a „képernyő" helyén ki van vágva, és melegítéssel a széleken alakítva. Ez a lemez-szerencsére-a kivágásokkal együtt megmaradt, mert ezt nehezen tudtam volna pótolni. A műanyag lemezt félhenger alakú színezett lécek szorítják le, illetve alul festett alumínium sín, amelybe színes PVC csíkok vannak csúsztatva. A középső kivágásba illik egy plexilemez, amelyre hátulról képet lehet elhelyezni. A plexi köré kék színű mipolán csövet ragasztottam.

A formatervezéshez tartozik a három „kezelőszerv", a baloldali gomb egy bakelitforgóra van szerelve. A középső hálózati kapcsoló eredetileg egy izzólámpát kapcsolt, amely megvilágította hátulról a képet. Ezt a lehetőséget nem használtam ki a felújításnál. A jobboldali gomba tekercsen mozgó csúszkát állítja. Mivel az eredeti kép tönkrement, a hatvanas évek ismert bemondónőjének Takács Marikának a fényképét választottam.

A készülék kapcsolása a szokásos „tolókás" detektorosoké, amelynél a földvezetékkel összekötött csúszka érintkezik egy nagy menetszámú tekercs megfelelő meneteivel. A tekercs elhasznált rézhuzal nagyméretű műanyag tartóorsójára készült. Tekercselési hossz 100 mm, a tekercs zománcszigetelésű, huzalátmérő 0,5 mm, a csúszka érintkezési helyén a szigetelést el kell távolítani. Ezeknél a vevőknél a rezgőkört az antenna kapacitása és a tekercs induktivitása képezi. A szükséges kapacitást 20 m-es padlásantenna és 10 m-es levezető biztosítja (kb. 300 pF). Amennyiben rövidebb antennánk van, szükséges bekötni a bakelitforgót. A tekercs másik végéhez csatlakozik az antenna, a detektor és ezen keresztül a 4 kohmos fejhallgató. A tolókás detektorosok ismertetését olvashatjátok a NRH 1999. áprilisi számában.

A mechanikai felépítés a következő: A csúszka egy hengeres réztuskó, amely két menetben végződő, 4 mm átmérőjű rézrúdon csúszik. Ebből nyúlik ki a leszedő érintkező, ezt egy rugó nyomja a tekercshez. A rugó nyomását hátulról menetes csavarral lehet beállítani. A csúszka mozgatását az érintkező fölött átfűzött és rögzített skálahúr biztosítja. A skálahúr a forgató tengelyre rögzített faorsóra van feltekerve. A tengelyt egy villa tartja. A tekercs ellentétes oldalán az orsóval azonos átmérőjű görgő biztosítja a skálahúr visszafutását. Az antenna, a föld, a detektor és a fejhallgató csatlakoztatását lehetővé tevő banánhüvelyek egy bakelitlapra vannak szerelve. A hátlapot régi TV alsó lemezéből alakítottam ki.

Simoncsics László

RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2014.1.19