Detektoros rádiók

Nem szokványos leírást olvashat az olvasó, aki a következő oldalakat átfutja. Detektoros rádiók leírásait ismerhetjük meg röviden bemutató jelleggel, egy-egy oldalon. Persze egy készülékről jóval többet is lehet írni, de most nem ez volt a cél. Mivel már régóta dédelgetjük azt a tervünket, hogy könyvet adnánk ki többféle témában, ezért arra gondoltam, hogy egy kis ízelítőt adnék arról, hogy egy detektoros rádiókat tartalmazó könyv, körülbelül milyen is lenne. Tulajdonképpen az egyik könyv témája a magyar gyártású detektoros rádiók ismertetése lenne, illetve a hazánkban is forgalomba hozott külföldi darabokat is tartalmazhatná. Ezenkívül a rengeteg amatőr építésű amatőr detektoros készülékek közül is megismerhetnénk néhány darabot. Ez lenne az egyik könyv mondjuk „Detektoros rádiók könyve" címmel. Becslésem szerint legalább 100-150 detektoros rádió rövid ismertetését tartalmazná ez a könyv, természetesen a gyűjtők, érdeklődők legnagyobb örömére. Minden egyes készülék egy oldal terjedelemben lenne ismertetve rövid leírással. Miért érdekes, a gyártóról rövid információ, ahol különleges, a kapcsolási rajz is ismertetve lenne. Ahol van reklámanyag, ott az is megjelenne. Most öt detektoros rádiót ismerhetünk meg egy-egy oldalon mintaképpen, úgy mintha a könyvből olvasnánk öt oldalt.

Remélem sikerül kellően felkeltenem a figyelmet már csak azért is, ha valakinek van érdekes gyári, amatőr detektoros készüléke, melyet alkalmasnak talál a könyvbe való leközlésre, jelezze felém. A detektoros rádiók témaköre nagyon érdekes, sok kis cég, kereskedő hozott forgalomba mindenféle detektorost már a 20-as évek közepétől. Több korszak is volt, különféle okokból, sokféle kivitel, műszaki stílusirányzat létezett. Az amatőr építésű készülékeknél pedig a fantázia nem ismert határokat, igen érdekes meghökkentő példányok is születtek az idők folyamán. Tehát igen érdekesnek ígérkezik egy ilyen kiadvány. Valami hasonlóra gondoltam a többi témakörben is, mint például a különleges és ritka készülékeket bemutató könyvnél. Hasonló lehetne az egyes gyártók fotóalbumszerű kiadványa is.

Kóger László


Márton Pál „MP" detektoros készülék
Csinos kis készülék feketére fényezett faházban, keménygumi lappal. Forgókondenzátor hangolású, pamutszigetelésű kosárfenék tekerccsel. Egyszerű típus. Érdekes a szép rézembléma, a formatervezett MP betűkkel. A kis készülék pontos gyártási idejét meghatározni nem lehet, a cég már 1925-től sok éven át gyártott detektoros rádiót. Sajnos az árjegyzékekben a detektoros rádióiról nem közölt képet egyszer sem a cég, így csak az egy-két mondatos ismertetés alapján lehet következtetni a készülékre. Először 1928. márciusi kiadványában ismerteti 23-as sorszám alatt, mint „MP" jelű forgókondenzátoros fix tekercses készülék kis lapos alakkal 1 8 Pengő áron. Később sok éven át ugyanígy ismertette hasonló szöveggel. Ezen a típuson kívül az évek alatt más formában is készített többféle detektorost a cég.

Astra detektoros készülék
Pultalakú, olajzöld zsugorlakkal bevont fémházba nyert elhelyezést. Astra emblémával van ellátva, de ez a kis készülék nagy valószínűséggel a Ferro-Stella gyár terméke, Ferro-Stella készülékként is ismert. A banánhüvelyek gravírozott fekete celuloid lapocskákkal vannak elszigetelve a fémháztól. Sorszámmal is el van látva, a fémházba belülről a 25-ös szám van beütve, a fedélbe is. Nem kondenzátorhangolású, hanem speciális sok leágazásos tekercs adja a hangolást. A tekercs kivitele igen szellemes, két prespánlemez közé van tekercselve a zöld pamutszigetelésű huzal. Az egyik prespánlemez pedig 20 állású kacsolónak van kialakítva. Kapcsolástechnikailag a legegyszerűbb soros rezqőkörös kivitelnek felel meq, mint a „tolókás" kivitel.

Bodnár Jenő Rádiólaboratórium és Villamossági
Szaküzlet „Pozsony" szuperszelect rendszerű detektoros készülék
Egy érdekes cég érdekesnek mondható gyártmánya. Ez a rádiólaboratórium igen sokféle rádiót készített kb. a 40-es évekig. Igen nagy figyelmet szentelt a megfelelő reklámra, árjegyzékei minden évben bőségesen ismertette a gyári készülékeken kívül a saját gyártmányait is fényképekkel illusztrálva. Ennek köszönhetően a most ismertetett kis készülék pontosan beazonosított típus. Kb. 1930-tól 1936-ig hozta forgalomba a cég. Az első egy-két évben, még nem volt külön neve, csak később kapta a „Pozsony" nevet. A cég detektorosai közül ez a legegyszerűbb kivitel, ára is mindössze 4 Pengő körül mozgott. A kis alumínium táblácskával ellátott fadoboz bükkfából készült, feketére lakkozták. A felső lapra került a 10 db. banánhüvely, kettő a detektoré, kettő a fejhallgatóé, hat pedig az antennáé és a földé. A hat közül bármelyikbe lehet az antennát és a földet dugaszolni. így lehetett állomásra hangolni, persze nem valami pontosan. Forgókondenzátor nincs. Az egyszeres pamutszigetelésű huzalból készült tekercs a lehető legegyszerűbb, mintha csak a kézfejre tekercselték volna, öntartó kivitelű. A gyártó gondosan ellátta a cég alumínium táblácskájával, mint az összes többi gyártmányát is. Ez is a reklám része volt.

BARTA és TÁRSA Villanyszerelési és Rádiócikkek Nagykereskedése.
BAPO detektoros vevőkészülék
A Barta és Társa cég egyik legnagyobb múltú rádiókereskedése volt hazánknak. Saját készülékeket is forgalomba hozott, köztük néhány detektoros készüléket is. Ezt a kis lapos bakelitházas készüléket 1929. év folyamán dobta piacra a cég, majd, mint jól bevált típust több évig forgalomban is volt. Nagyon szép ízléses formatervezett készülékházat terveztek neki, fekete és barna színben is gyártották. A forgatógomb alatt a jellegzetes „BAPO" embléma található. Felül a detektor két banánhüvelye, illetve hátul az antenna és földé, D, A, F jelzésekkel. A fenéklap is bakelitből készült, átlósan csak két csavarral van rögzítve.
A belső szerkezet a lehető legegyszerűbb, Nóra bakelit forgókondenzátort kapott. A tekercs öntartó, egy leágazással. Forgalomba hozták készletként, minden szükséges tartozékkal „BAPO I. készlet" néven is.

Amatőr detektoros készülék
Igazi régi kivitelű fadobozos készülék. Jellegzetes 20-as évekbeli darab. Az, hogy amatőr, vagy valami kis cég gyártmánya e, nem lehet megállapítani. A fadoboz viszont biztosan nem amatőr munka. Ilyen fadobozt külön is forgalomba hoztak a kereskedések az amatőrök részére. A fedél a jellegzetes kockamintás keménygumilapból készült, négy facsavarral van rögzítve a házhoz. Feliratos nincsenek, felül antenna, föld, alatta a detektor. Középen a hangoló gomb, alatta négy pár hallgató részére banánhüvelyek, kicsit eklektikus elrendezésben. Legérdekesebb a szép kivitelű variométer, ez biztosan gyári darab. Ilyet akkortájt több cég is gyártott, jelzése nincs, így nehéz megállapítani, hogy melyik cég gyárthatta. A huzalozás 1 mm-es szegletes huzal.




RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: <1930, Dokumentumok :: Detektoros, Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2014.12.21